Family distillery AuraFamily distillery AuraFamily distillery Aura
Aura je naša obitelj, mi smo Aura!
Illustration

Destilerija Aura

Kako smo počeli

"Početkom 2000-tih mnogi posjetitelji Istre bili su u potrazi za biskom, tradicionalnom rakijom od imele, a od svih s ovog područja, najpoznatija je baš humska. Moji su roditelji u to vrijeme u Humu imali galeriju slika i suvenirnicu, a na brojne upite turista za autohtonim domaćim proizvodima odlučili smo napraviti nekoliko vrsta rakija za degustaciju i prodaju u toj galeriji. To je u početku bio samo hobi koji je tek kasnije prerastao u posao.

Kad smo se supruga i ja vratili s fakulteta, krenuli smo u ozbiljno posvećivanje poslu i razvitku tvrtke, zapošljavanje radnika, brendiranje i otvaranje trgovina. Od prvog dana imajući na umu vrhunsku kvalitetu proizvoda kao prioritet. Od početne proizvodnje za vlastite potrebe do danas, uz svakodnevne izazove i ustrajni rad, stvorili smo našu obiteljsku tvrtku Aura."

Mišel Sirotić, vlasnik i direktor.

Family distillery Aura
Family distillery Aura
IllustrationIllustration

Biska iz doba starih Kelta

Biska je tradicionalna istarska rakija čije porijeklo seže iz Huma – najmanjeg grada na svijetu. U Humu je stanovao župnik Josip Vidal, koji je ujedno bio i vrlo vješt travar. Upravo je on ostavio recept humske biske u nasljeđe budućim generacijama. Biska se priprema od domaće komovice i listova imele, a podrijetlo vuče još od druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim područjima.

Family distillery Aura

Destilerija Aura

Na površini, nešto većoj od 600m² rustikalno uređenog starog podruma u Buzetu nalazi se središte naše proizvodnje - Destilerija Aura. Unutar ovog prostora odvija se proizvodni proces nastanka naših rakija, likera, gina i džemova. Posjetitelji mogu vidjeti i doživjeti čitav postupak od fermentacije voća, destilacije, maceracije voća, odležavanja rakija, pa do punjenja, etiketiranja i pakiranja. Osim proizvodnog dijela u sklopu naše destilerije nalazi se i trgovina u kojoj se mogu pronaći svi Aura proizvodi, kao i prostor za degustacije u kojemu primamo grupe ili individualne posjetitelje.

Family distillery Aura

U skladu s prirodom

Glavne sirovine za našu proizvodnju nalazimo u prirodi. Samoniklo bilje i divlje voće, trave, začini, voće. Sve potrebno bere se na ekološki čistom području daleko od cesta i naseljenih mjesta, na obroncima Ćićarije, u raznim dijelovima Istre i na nekim otocima.

Family distillery Aura

Proces proizvodnje

Baza svih naših voćnih rakija i likera je destilat jabuke, a svih biljnih rakija komovica, osim divlje kruške kojoj je baza destilat viljamovke. Svo bilje i voće macerira se u rakiji šest mjeseci na sobnoj temperaturi, nakon čega se spušta na određene alkohole te ide u proces stabilizacije i hlađenja. Svi proizvodi su potpuno prirodni bez aditiva, pojačivača okusa ili umjetnih bojila.

Family distillery Aura
Illustration

Naši proizvodi

Destilerija Aura proizvodi dvadeset i četiri različitih rakija i likera, četiri vrste gina, devet vrsta džemova, te ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat od bobica bazge i ocat divlje jabuke. Uz tradicionalnu bisku i medenicu, proizvodimo i naš najpoznatiji proizvod Teranino - liker od crnog vina terana i 10 začina. Proizvodimo rakije i likere od divlje kruške, kadulje, divlje jabuke, masline i badema, suhe smokve, drijena, latica ruže, divljeg voća, mente, šljive, rogača, te Limoncello, Orancello, Fernet Amaro 78, Travaricu, Biancu, Moscato, Gorki pelinkovac i dvije premium rakije -Millefrutti barrique i Biska extra.  Osim navedenih rakija i likera, proizveli smo prvi hrvatski aperitivo Ora d'Oro. Posebno mjesto u našoj proizvodnji zauzima Karbun Gin spravljen od žitnog destilata, borovice i 20 začina, te gin Karbun Navy Strength i Karbun Limited Sea edition.

Family distillery Aura

Aura trgovine

Prva naša trgovina smjestila se u Humu (Istra), u prostorima galerije slika u kojoj je sve započelo, a slijedila ju je ona u Buzetu, te u ostalim starogradskim jezgrama istarskih gradića. Danas su naše specijalizirane trgovine diljem Istre: u Buzetu, Humu, Puli, Rovinju, Novigradu, Grožnjanu, Vrsaru, Motovunu i Poreču. Osim u Istri, jedinstvene Aura trgovine možete pronaći u Rijeci, Vrbniku na otoku Krku, Cresu i u Splitu.

Sve Aura trgovine
IllustrationIllustration

Gdje pronaći Aura proizvode?

Uz naše trgovine i web shop, široki spektar Aura proizvoda možete pronaći u boljim vinotekama i trgovinama delicija širom Hrvatske, renomiranim hotelima i vrhunskim barovima i restoranima, a naši su proizvodi prisutni i u trgovinama najprometnijih zračnih luka Hrvatske.

Aura na stranim tržištima

Neki od naših proizvoda već su pronašli put i izvan Hrvatske. Izvozimo u Austriju, Njemačku, Sloveniju, Švicarsku, Srbiju, pa čak i Japan. Kupci prepoznaju našu predanost i ulaganje u kvalitetu, a Aura postaje sve prepoznatljiviji brend.

Family distillery Aura

Priznanja i nagrade

Naša posvećenost radu i kvaliteti proizvoda nije prošla bez rezultata u vidu mnogih nagrada i priznanja. Samo u zadnje dvije godine Aura je osvojila niz zlatnih medalja na prestižnim svjetskim natjecanjima u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Čileu... Najviše osvojenih zlata pripada Teraninu. U stopu ga prati Karbun Gin - London dry gin koji osvaja zlata oduševljavajući svojom kvalitetom, kao i gin Karbun Navy strenght i Karbun Limited Sea edition.

Family distillery AuraFamily distillery Aura
Sve Aura nagrade
Family distillery Aura

Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno

Neizmjerno smo sretni što su naši proizvodi prepoznati i prihvaćeni kao brend iznimne kvalitete, a našu zahvalnost cijenjenoj publici nastavit ćemo iskazivati i nadalje se pridržavajući našeg obiteljskog slogana: „Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno“.

Family distillery AuraFamily distillery Aura
IllustrationIllustration

Muzej Huma Aura

U Humu, poznatom kao najmanji grad na svijetu, objedinili smo život, običaje i tradiciju, otvorivši 'Museum of Hum Aura'. Prošlost Huma satkali smo u 11 tematskih prostorija s 1500 eksponata iz svakodnevnog života naših predaka – staru apoteku, školicu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, te prostorije posvećene freskama i glagoljici. Pet je prostorija interaktivno pa se tako u školici može ispisati razglednica slovima glagoljice, a u pošti poslati na kućnu adresu. Biti autor vlastite kreme – i to je moguće. Apoteka nudi sve potrebne sastojke za izradu. Možete ispeći zrna kave i mljeti ih u starom mlincu, a u staroj destileriji možete napuniti i etiketirati svoju personaliziranu bisku.

Posjeti nas